Sådan skifter man stolens hjul

Der findes to gode grunde til at skifte hjulene på en kontorstol: For det første kan de gamle være gået i stykker. For det andet: De passer ikke til det underlag, stolen står på. I vores video kan man se, hvordan man nemt skifter hjulene på en kontorstol.

Under gasfjederen sidder stolehjulene og udgør et af de bærende komponenter, der skal kunne holde til meget. Discount-stole består ofte af materiale af ringe kvalitet – med den konsekvens at de mister deres oprindelige form selv ved almindelig brug. Med tiden går de fra at være runde hjul, der glider let hen over gulvet, til at være æggeformede og ovale hjul, der løber ujævnt hen over gulvet og beskadiger det.

Stikord "Skade". Der findes også forkerte hjul. Fra fabrikkens side er de fleste stole udstyret med hjul med hårde baner af kunststof, hvor de løber glat hen over tæppet. Hvis man arbejder på et kontor, i et arbejdsværelse eller i en lejlighed med parket- eller laminatgulv, skal man gå til en specialforhandler og skaffe sig hjul der passer til hårde gulve. De er noget blødere og laver ikke grimme ridser eller buler i gulvet, hvilket i værste fald kan give uheldige følger for ejeren eller udlejeren af ejendommen.

Det vigtigste er, at hjulene på en kvalitetsstol nemt kan udskiftes, hvilket også fremgår af vores video. Når man bestiller nye hjul, er det godt at være opmærksom på diametermålet på de stifter, der fastgør hjulene til drejekorset. Oftest er det 10 eller 11 millimeter. Så snart de rigtige stolehjul er fundet, kan man begynde at skifte ud. Herunder en nærmere beskrivelse af videoen.

AFMONTERING AF STOLENS HJUL MULIGHED 1

 • Du skal bruge:

  …et smule kræfter og et par minutter.

 • Fremgangsmåde:

  Fjern gasfjederen fra din kontorstols fem- eller seksbenede drejekors. Placer drejekorset på hjulene, tag fat i drejekorset med den stærkeste hånd og sørg for, at hjulene vender værk fra dit ansigt. Tag fat om et af hjulene ad gangen med din frie hånd og hiv dem ud med kraft – altid i retning værk fra kroppen, så du undgår skader. Den stift, som fastgør stolens hjul til drejekorset, skal kunne frigøre sig med et kort, kraftigt ryk i udadgående retning. Hiv på denne måde alle hjulene ud af drejekorset.

AFMONTERING AF STOLENS HJUL MULIGHED 2

 • Du skal bruge:

  …et tæppe, lidt kræfter og et par minutter.

 • Fremgangsmåde:

  Hvis du har problemer med at sidde på knæ, eller hvis du med den første mulighed ikke har haft held til at løsne hjulene fra deres hulrum, så er denne mulighed måske bedre: Placer et tæppe på gulvet for at beskytte det mod beskadigelse, og læg det afmonterede drejekors med hjulene opad. Brug din egen krop som modvægt, og placer fødderne på drejekorsets aksel, så drejekorset ikke skrider på gulvet. Hiv på denne måde – enten med den ene hånd eller med begge hænder – alle hjulene ud af drejekorset. Sørg under alle omstændigheder for at holde ryggen ret og for at hive i en ret vinkel i forhold til gulvet. På den måde undgår du unødvendig kraftanstrengelse.

MONTERING AF STOLENS HJUL (FREMGÅR IKKE AF VIDEO)

 • Du skal bruge:

  …et sæt nye kontorstolshjul og et par minutter.

 • Fremgangsmåde:

  Tjek efter, om hulrummet er fri for snavs. Er det ikke tilfældet, skal du rengøre drejekorset og samtlige dets åbninger med en almindelig smøre- eller rengøringsspray. Stik dernæst hjulene i de dertil indrettede hulrum, og tryk længe og hårdt nok til, at de klikker sig fast.

Drej til sidst fodkorset, så det står sammen med hjulene på gulvet. Står stolen ikke lige, er et eller flere af stolens hjul ikke ordentligt "klikket fast". I så fald skal du påny vende drejekorset om og lægge det på ryggen på tæppet og gøre det samme men med lidt flere kræfter. Undlad at forsøge at klikke hjulene i ved at stille din fod oven på drejekorset med hjulene nedad – det medfører en reel risiko for at knække stifterne og beskadige hjulene så meget, at de ikke kan repareres.

Brug aldrig rå vold, hverken når du samler eller adskiller produktet. Hvis du er i tvivl, tag kontakt til fabrikanten.

Copyright © 2024 HJH, Inc. All rights reserved.