Til skolestart - Nu 15%* rabat på ALLE hjh OFFICE børnestole og -borde med rabatkoden HJH15KIDS !
*Gælder kun hjh OFFICE-produkter. Omfatter ikke allerede nedsatte varer. Kan ikke kombineres med andre kampagner. Periode: 08.04. - 21.04.2024

Ordliste

Vi lader dig ikke i stikken med fagbegreber og forklarer herunder de vigtigste udtryk inden for emnet kontorstole. Fra A som i Armlæn til V som i Vippemekanik.

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z

A

Armlæn
Armlæn understøtter underarmene og gør det nemmere at sidde ergonomisk korrekt. Du kan indstille dem på fire måde: I højden, i bredden, i længden eller i hældningen (radialt).

B

Buerostuhl24
Buerostuhl24 er Europas største distributionscenter til forsendelse af kontorstole og har ca. 50.000 drejestole og skriveborde permanent på lager. Vores styrker er forhold mellem pris og kvalitet, hurtig levering og grundig rådgivning.

C

Chefstol
Chefstole er som regel noget større end en gængs kontorstol. Ud over stof er de ofte belagt med læder eller kunstlæder.

D

Direkte forhandler
Alle drejestole, loungemøbler og kontormøbler fra vores brand hjh OFFICE købes i direkte salg, dvs. uden mellemhandler. Det sikrer os de bedste priser på markedet.

E

Ergonomi
Ergonomi er en videnskab, der beskæftiger sig med lovmæssigheder i menneskets automatiserede arbejde. Formålet med ergonomi er at sikre, at arbejdsforholdene og arbejdsforløbet indrettes på en sådan måde, at man på den ene side opnår optimale arbejdsoplevelser og på den anden side ikke bliver udtrættet eller sågar lider skade. Et af de vigtigste emner inden for ergonomien er dermed genstandenes brugervenlighed og dermed også kontorstolenes.

H

Hjul
Kontorstole leveres oftest med tæppegulvshjul. Da disse er hårde, kan de lave ridser i parketgulve eller laminatgulve. Derfor anbefales det at bruge hjul med hårde baner til denne type gulv.

Overordnet set inddeler man hårde og bløde hjul i hjulkerne og slidbane. Hjulkernen er identisk i begge hjulmodeller. Den største forskel ligger i slidbanen. Hjul til hårde gulve har en blødere slidbane, så man undgår ridser i eksempelvis laminatgulve, flisegulve eller parketgulve. Tæppegulvshjulene er noget hårdere, hvorfor de kun er egnet til bløde overflader såsom tæpper eller gulvtæpper.

K

Kontorstol
Den klassiske kontorstol bruges til arbejde i åbne kontorlandskaber. Den fås hovedsageligt med en stofbelægning eller med vævet stof.

L

Lændestøtte
I lægevidenskaben kaldes menneskets fremadrettede krumning på rygsøjlen for lordose. Hvis det bruges rigtigt, sikrer støtte til lordosen en sund siddestilling, da lænden støttes. En rigtig indstilling af støtten til bækkenkammen skal være i taljehøjde. Kun i dette område har kroppen tilstrækkelig stor og stabil flade til at gøre det muligt at læne sig tilbage på en optimal måde.

P

Permanentkontaktmekanik
Permanentkontaktmekanikken sikrer et bevægeligt ryglæn, uden at det ændrer på sædets position. Det gør det muligt for brugeren at skifte mellem et opretsiddende og en tilbagelænet stilling, alt efter aktivitet. Dermed forsynes diskosserne bedre med næringsstoffer. Ryglænet følger kroppens bevægelser og understøtter den i skiftet fra tilbagelænet stilling og tilbage til opretsiddende.

S

Siddetid
Kontorstole inddeles i to klasser: Kontorstole til ca. 4 timers daglig siddetid til privat brug eller på hjemmekontoret og kontorstole til ca. 8 timers daglig brug på arbejdspladser og til den daglige hverdag på kontoret.

Sædehældningsfunktion
Sædehældningsfunktionen gør det muligt at vinkle kontorstolens sæde en smule forover. Sædet skråner let fremad, hvilket modvirker, at bækkenet vippes bagud og aflaster hele kroppen på grund af den større vinkel mellem overkrop og lår.

Stof
Stole med betræk af stof er altid polstrede, hvilket giver en blød siddefornemmelse. Da polstring afgiver varme til alle sider, giver stofbetræk en varmere fornemmelse.

Stoleunderlag
For at beskytte din gulvbelægning mod hjul, der låser og bliver belastet, anbefales det at bruge stoleunderlag. De fås både til hårde gulve og til gulvtæpper.

Synkronmekanik
Synkronmekanikken kaldes også til tider for punktsynkronmekanik. Ved synkronmekanik er ryglænets hældning forbundet med sædets hældning. Når man skyder ryglænet bagud, vil sædets hældning samtidig bevæge sig let bagud. Forholdet mellem sædets og ryglænets hældningsændring er 1:3. Det sikrer, at der opretholdes støtte til bækkenet, uanset hvilket støttepunkt man vælger. Det fremmer en ergonomisk korrekt måde at sidde på.

En vigtig fordel er, at man undgår "hiv-i-trøjen-effekten": med andre mekaniske opsætninger kan en ændret siddevinkel medføre, at den ydre beklædning forskydes. Med synkronmekanik forbliver alting på sin plads.

V

Vippemekanik
Vippemekanikken gør, at ryglænet kan bevæges bagud, samtidig med at sædet forbliver i samme vinkel. Som regel fastholdes stillingen ved hjælp af en vægtstang. Vippemekanikken er den enkleste mekanik til at skyde ryglænet tilbage.

En anden variant er den såkaldte knæmekanik, også kaldet knævippemekanik. Her ligger drejepunktet i den forreste del af sædet, så den bageste del af sædet sænker sig, når man skyder ryglænet tilbage.

Vævet stof
Stole med betræk af vævet stof virker oftest strammere end polstrede, stofbetrukne stole. Desuden åbner de for bedre luftcirkulation og føles friskere end stofbetrukne stole.

Copyright © 2024 HJH, Inc. All rights reserved.