Montering af fodkorset

En kontorstol består af tre hoveddele: et fem- eller seks-stjernet fodkors, en gasfjeder og et siddeelement. Delene er normalt ikke skruet sammen, hvilket man ellers godt kunne tro, men blot sat sammen. At samle en kontorstol er derfor ikke specielt svært og kan med et par enkle greb også foretages af folk uden håndværksmæssige evner.

Lige som i alle andre dele af livet gælder følgende: Det betaler sig at tænke sig om. I vores video kan man se to eksempler på, hvordan henholdsvis en ny, en serviceret og en repareret stol bliver samlet. Til det formål har vi herunder lavet en liste over forskellige af stolens delelementer med dertilhørende beskrivelser.

Siddeelementet er det der afgør, hvilken kategori den pågældende skrivebordsstol tilhører. Grundlæggende er en kontorstol et drejeligt siddemøbel med ryglæn og med hjul under. For at kunne arbejde ergonomisk kan stolen indstilles i højden ved brug af en løftestang. Også ryglænet kan indstilles på de fleste kontorstole, hvilket gør det muligt at sidde på en individuelt tilpasset måde. Alt efter udformning skelner man mellem følgende underkategorier: enkle kontorstole, Home-Office-stole, Profi-kontorstole, gamerstole og chefstole.

For dem alle gælder det, at de kan indstilles i højden ved brug af en gasfjeder, som samtidig markerer den midterste del af kontormøblet. Den øvre del består af siddeelementet, mens den nedre del består af et fodkors med hjul på.

Normalt leveres en kontorstol i de tre hoveddele. I de fleste tilfælde er hjulene allerede monteret på fodkorset – hvis ikke skal du med et let tryk klikke dem fast i det dertil indrettede hul.

MONTERING AF ET FODKORS

 • Du skal bruge:

  ...et tæppe eller et stort håndklæde og derudover ikke andet end dine hænder.

 • Fremgangsmåde:

  Placer først et tilstrækkeligt stort håndklæde eller tæppe på dit parket- eller laminatgulv for at beskytte gulvet. Placer din kontorstols siddeelement forsigtigt med sædekanten nedad, så undersiden af sædet er tilgængeligt.

Stil ligeledes fodkorset med dets formonterede hjul på gulvet, og hav gasfjederen inden for rækkevidde. Stik dernæst gasfjederen ret ned i hulrummet midt i fodkorsets aksel med den tykke ende (cylinderen) nedad. Eftersom denne ende af gasfjederen har kegleformet tilløb, vil den sætte sig fast, uden du behøver hverken presse hårdt, trykke eller skrue. Løft blot den samlede underdel af din kontorstol, vip den og sæt den ind i det hulrum på undersiden af sædefladen, der befinder sig tæt ved løfteventilen.

Når oversiden af gasfjederen er sat ind i hulrummet, giver du den et let tryk som kontrol. Ret kontorstolen op, og stil den på gulvet – færdigt arbejde.

AFMONTERING AF ET FODKORS

 • Du skal bruge:

  ...et tæppe, en smule mere kraft og derudover ikke andet end dine hænder.

 • Fremgangsmåde:

  Bred et stort badehåndklæde eller tæppe ud på gulvet for at beskytte såvel din kontorstol som din gulvbelægning. Tag nu fat i kontorstolens siddeelement, og læg det forsigtig "på ryggen", det vil sige med ryglænets bagside mod gulvet, på stofbetrækket. Sæt gasfjederen ind i fodkorsets aksel, mens du sørger for, at kolben sidder godt fast i trykluftsfjederen.

Sørg for, at drejekorsets hjul ikke bevæger sig. Hvis du har en stol med såkaldt belastningsbremsende hjul, som blokerer din kontorstol, så snart du rejser dig fra den, behøver du ikke foretage dig yderligere. Alternativt kan du placere fodkorset på et blødt stykke stof eller blokere det på anden vis, så det ikke ruller væk.

Løft sædet, og ikke drejekorset, med begge hænder, mens du sørger for at gå ned i knæene og løfte fra benene for at skåne ryggen. Almindelige kontorstole er oftest lavet af lette materialer og vejer derfor ikke særligt meget. Chefstolen har et siddeelement af krom og læder, hvilket gør den et par kilo tungere. Anbring forsigtigt siddeelementet på gasfjederen og sørg for, at ventilen klikker fast i det dertil indrettede monteringshul. Drej siddeelementet forsigtigt, mens du sikrer dig, at der er fri adgang til monteringshullet.

Lige som ved alle reparationer, monteringer og afmonteringer gælder følgende: Sikkerhed er det vigtigste. Brug aldrig vold, og brug aldrig tungt værktøj eller skarpe hjælpemidler, der kan beskadige din kontorstol. Forsøg under ingen omstændigheder at skille gasfjederen ad – denne løsdel kan modstå et enormt pres og kan, og hvis den åbnes, kan det forårsage alvorlig skade.

Copyright © 2024 HJH, Inc. All rights reserved.