Sådan skifter man gasfjederen

Hvis løftestangen under kontorstolens sæde gang på gang ikke virker, er det højst sandsynligt den gasfjeder, der justerer højden og fjedrer sædet, der er defekt. Man kan forestille sig to slags problemer: Enten har små støvpartikler forbundet sig med smøremidlet og dannet en klæbrig masse omkring ventilen, så trykluftfjederen har sat sig fast. Den anden mulighed er, at ventilen ikke længere lukker. Det medfører, at stolen forbliver i den laveste indstilling og ikke længere får luft.

Med lidt held og håndværksmæssig snilde kan gasfjederen repareres – enten med en universalspray eller med et rengøringsmiddel, der fjerner smøre- og plejemidler. Idet kugleventilen sprøjtes længere ind, skal håndtaget hele tiden betjenes på en sådan måde, at den indsprøjtede væske så vidt muligt kan komme hele vejen rundt om kugleventilen. Denne enkle reparation, som også kan foretages personer uden særlige håndværksmæssige evner, kan få stolen til igen at virke godt. Fungerer stolen heller ikke ordentligt efter gentagne forsøg med kort tids brug, skal stolens fjeder skftes ud. Ved de fleste kontorstole er det heller ikke noget problem.

I vores video kan man se, hvordan man enkelt får gasfjederen på en kontorstol til at udvide sig. Herunder en nærmere beskrivelse af videoen.

AFMONTERING AF GASFJEDEREN: MULIGHED 1

Du skal bruge:
…en gummihammer og et par minutter.

Her følger hvordan man udskifter gasfjederen:

 • Læg stolen på forsiden på gulvet. På den måde er alle drejelige elementer tilgængelige.

 • Kontorstolen ligger nu "på maven", og drejekorset vender opad.

 • Kontorstolen er sammenkoblet, hvilket betyder, at den kegleformede tilløbende fjedercylinder indsættes i drejekorset og sidder fast der.

 • Slå forsigtigt med gummihammeren på den nederste del af fjedercylinderen, der hovedsageligt er lavet af hård plast eller metal. Rok med din frie hånd på den yderste del af et af drejekorsets ben for på den måde at opnå mest muligt løft.

 • Drejekorset løsner sig og kan efter et par slag nemt tages af.

 • Hold gasfjederen fast med den ene hånd og slå forsigtigt men gentagne gange med gummihammeren på undersiden af sædefladen, så vidt muligt i nærheden af det indstukne fjederben.

 • Gasfjederen løsner sig og kan nu fjernes.

 • Din stol ligger nu foran dig, adskilt i sine tre dele: drejekorset, gasfjederen og den øvre del af kontorstolen, der så igen består af sæde, ryglæn og eventuelt armlæn.

AFMONTERING AF GASFJEDEREN: MULIGHED 2

Du skal bruge:
…lidt mere styrke end i det første eksempel – og en gummihammer.

Fremgangsmåde:

 • Drej sædet på din kontorstol, så ryglænet vender væk fra dig.

 • Tag fat om stolen på den venstre og højre side af sædefladen, og løft den i lige retning opad i 10-15 sekunder. Formålet er at få drejekorset og fjederen vristet fri. Sørg for, at den kan falde lige ned, så man undgår at beskadige hjulene.

 • Ryst stolen hårdt. Idet drejekorsets vægt hænger på gasfjederen, vil både drejekorset og trykluftsfjederen falde ud og lande på gulvet foran dig. Pas på dine fødder!

 • Tag fat i drejekorset med den ene hånd, løft den op fra siden og slå gasfjederen ud med den dertilhørende gummihammer.

 • Din stol ligger nu i tre dele: drejekorset, gasfjederen og den øvre del af kontorstolen, der består af sæde, ryglæn og eventuelt armlæn.

 • Når du skiller stolen ad, må du under ingen omstændigheder bruge rå vold og heller ikke forsøge at åbne gasfjederen. Denne komponent modstår et enormt pres og frem for alt kan kolben gøre alvorlig skade, hvis man åbner cylinderen.

Hvis du er i tvivl, tag kontakt til din stols producent.

Copyright © 2024 HJH, Inc. All rights reserved.